Καθάρισμα κτήματος και αμπελιών.

Μετά από ένα σκληρό και βροχερό χειμώνα, επισκέφτηκα το κτήμα τον Απρίλιο. Έκατσα στη Σύρο για περίπου ένα μήνα κατά τον οποίο έγιναν αρκετές δουλειές απαραίτητες για την καλοκαιρινή περίοδο.

Πρώτη εργασία ήταν ο καθαρισμός του κτήματος από τα αγριόχορτα. Μετά από τόσο νερό που είχε ρίξει ήταν η πρώτη φορά που δεν φαινόταν ούτε το μονοπάτι από τα χόρτα. Μου πήρε περίπου 3-4 μέρες για να καθαρίσω όλο το κτήμα και περίπου 4 λίτρα βενζίνη.

Το κτήμα από απόσταση.


Μετά το καθάρισμα και ένα ευρύτερο συμμάζεμα ξεκίνησα να ξελακίζω τα αμπέλια στους αμπελώνες 1 και 2 (με τη βοήθεια του φίλου Ταμπάκη και των κοριτσιών). Δεν καθάρισα τον αμπελώνα 3 και για άλλη μία χρονιά δεν πάτησα καν στον αμπελώνα 4. Ίσως αυτό το καλοκαίρι να πάω να τον καθαρίσω από τους θάμνους ώστε να είναι έτοιμος για τον τρύγο και το χειμωνιάτικο κλάδεμα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να δανειστώ φρέζα και έτσι οι αμπελώνες δεν οργώθηκαν και φέτος. Ένα καλό όργωμα θα βοηθήσει πολύ ώστε να καθαρίσουν τα αμπέλια από τα επίμονα αγριόχορτα και να ισσοπεδωθούν οι αμπελώνες.

Ο αμπελώνας 1 καθαρισμένος.

Ο αμπελώνας 2 καθαρισμένος.
Τα αμπέλια είναι φέτος στην 3η χρονιά τους μετά το πρώτο τους σοβαρό κλάδεμα. Δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Το πολύ κουρασμένα έχουν πλέον πετάξει από χαμηλά καινούργια κλαριά και υπάρχουν δείγματα ικανοποιητικής καρποφορίας. Τον χειμώνα μετά το κλάδεμα θα προσπαθήσω να φυτεύσω καινούργιες βέργες στα κενά και να τελειώνω σιγά σιγά με τους 2 αυτούς αμπελώνες. Θα προσπαθήσω αυτό το καλοκαίρι να ανοίξω τους λάκους, ώστε να πάρουν αέρα και να είναι έτοιμοι για φύτεμα την άνοιξη.

Φέτος επίσης για πρώτη φορά καθάρισα και τα πιο πολλά παρτέρια με τα δέντρα. Δυστυχώς έπρεπε να κόψω πολλούς κρίνους, αλλά ήταν αναγκαίο κακό. Θέλω να πιστεύω πως θα ξαναπετάξουν. Έπρεπε να καθαρίσω για να μπορέσω να περάσω ώστε να καθαρίσω τα δέντρα από τα λαίμαργα. Ιδίως οι πιο γέρικες αμυγδαλιές, μετά το σκληρό περσινό κλάδεμα είχαν πετάξει από παντού. Σε γενικές γραμμές όμως δείχνουν να τους άρεσε το κλάδεμα και ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν σχήμα. Πιστεύω πως σε κανα 2 χρόνια θα είναι κούκλες.

Ο δεντρόκηπος καθαρισμένος.
Το κάτω παρτέρι.

Το κάτω παρτέρι.
Η ροδιά έχει πάρει τα πάνω της.
Η βερυκοκιά μεγαλώνει.
Μετά το καθάρισμα σειρά πήρε το backyard και κάποια πολύ σημαντικά μερεμέτια. Στο backyard καθάρισα τα χόρτα, τακτοποίησα λίγο τη "σαβούρα" και ασχολήθηκα με την ανεμοπροστασία των λεμονιών. Στο πάνω πεζούλι μεταφύτευσα μια λεμονιά που έιχα στο κάτω παρτέρι και χαροπάλευε τόσα χρόνια. Επίσης έφτιαξα μια κατασκευή για την προστασία της κάτω λεμονιάς που την είχε τσακίσει ο αέρας. Με χαρά μου είδα επίσης οτι η άγρια βελανιδιά που είχα μεταφυτεύσει το προηγούμενο καλοκαίρι επιβίωσε τον χειμώνα.
Η πάνω λεμονιά.

Η κάτω λεμονιά.

Η λεμονιά που μεταφύτεψα.

Η άγρια βελανιδιά.
Στο backyard ασχολήθηκα λίγο με τη διακόσμηση τοποθετώντας μερικά κρανία και κάποια κρεμαστά στην βελανιδιά. Επίσης καθάρισα και το mini νεκροταφείο. Θα ήθελα εν καιρό να του φτιάξω και φράχτη με πύλη και να το τοποθετήσω κάπου μόνιμα.
Το mini νεκροταφείο.

Η βελανιδιά.
Μπροστά από το σπίτι στην αυλή βρήκα να έχει πετάξει μια αγριελιά. Την έδεσα και την κλάδεψα για να μεγαλώσει και να κάνει λίγη φυσική σκιά. Πιστεύω πως θα είναι όμορφη ανάμεσα από τις πέργκολες.
Η αγριελιά στην αυλή του σπιτιού.
Όσον αφορά τα μερεμέτια, ασφάλισα την πόρτα και το ανοιχτό φινιστρίνι του σπιτιού με ξύλα και αφρό πολυουρεθάνης και έφτιαξα ράφια στην αποθήκη για να οργανώσω τα εργαλεία. Επίσης έβαψα και την πόρτα του μπάνιου πράσινη, ώστε να φαίνεται πιο όμορφη και περιποιημένη από μακριά.
Το φινιστρίνι κλειστό.

Η πόρτα ασφαλισμένη.

Η πόρτα του μπάνιου.
Στην αποθήκη όπως προαναφέρθηκα έφτιαξα μερικά πρόχειρα ράφια για να σηκωθούν τα πράγματα ψηλά και οργάνωσα τα εργαλεία και τις κούτες. Σίγουρα μπορεί να γίνει και καλύτερη δουλειά, αλλά για τώρα πιστεύω είναι εντάξει.
Κούτες και χρώματα.

Αναλώσιμα και μικροεργαλεία.

Αγροτικά εργαλεία και μπαλαντέζες.

Σχόλια