Δημιουργία λοφίσκου (hugelkultur bed)

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ξεκινήσει να φτιάχνω ένα hugel bed σε μια άκρη. Ο λοφίσκος ουσιαστικά έγινε μόνος του μιας και είχα στην τοποθεσία πολλά κλαδιά από τα κλαδέματα. Καθώς ξύριζα την περιοχή με την τσάπα, έβγαλα πολλά χόρτα και θα έπρεπε να φτιάξω μια στοίβα για κομπόστ. Επίσης από το όργωμα της περασμένης χρονιάς είχε μείνει μια μεγάλη στοίβα επιφανειακό χώμα, χωνεμένο ένα χρόνο.

Στοίβα με χωνεμένο επιφανειακό χώμα ενός χρόνου.
Συγκέντρωσα όλα τα χόρτα πάνω στα κλαδιά και τα άφησα μια εβδομάδα να κάτσουν.

Η αρχή του λοφίσκου.
Στη συνέχεια άρχισα να ρίχνω μια στρώση χώμα προσέχοντας να μην πατήσω το λοφίσκο. Έχω επιλέξει να φτιάξω το λοφίσκο σε αυτό το σημείο, επειδή πιστεύω πως η μεριά που κοιτάει εσωτερικά θα είναι προστατευμένη από τον αέρα. Στην πίσω μεριά θα βάλω μόνο ανθεκτικά φυτά ή θα την αφήσω άδεια. Έχω μια θεωρία πως ο ζεστός αέρας που θα μπαίνει στα εσωτερικά του λοφίσκου θα επιταχύνει τους μηχανισμούς διάσπασης ουσιών και το hugel bed θα είναι έτοιμο για καλλιέργεια σε δύο μήνες.


Ο λοφίσκος με χώμα.

Την προηγούμενη φορά που είχα δοκιμάσει να καλλιεργήσω με αυτή την τεχνική στο Δανακό, είχε αποτύχει. Ελπίζω φέτος να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Online info :

http://permaculturenews.org/2010/08/03/the-art-and-science-of-making-a-hugelkultur-bed-transforming-woody-debris-into-a-garden-resource/

Σχόλια