Επισκευή ξερολιθιάς για κρεβατίνα.

Για να στήσω την κρεβατίνα με τα κάγκελα, πρώτα πρέπει να επισκευάσω την ξερολιθιά που θα πατήσουν. Η δύσκολη δουλειά με τις ξερολιθιές είναι το σκάψιμο και το ξεμπάζωμα.

Καθάρισμα της ξερολιθιάς από τα χώματα.
Το χώμα που μάζεψα το χώρισα σε επιφανειακό χώμα με χόρτα και σε καθαρό χώμα. Το πρώτο το έβαλα στο hugel bed και το δεύτερο το χρησιμοποίησα για να επιχωματώσω ένα κομμάτι δίπλα στην μάντρα της υποστήλωσης του σπιτιού.


Επιχωμάτωση.
 Μετά το καθάρισμα από τα χώματα άρχισα να χτίζω την ξερολιθιά με πέτρες που είχα συλλέξει στο παρελθόν από διάφορα μέρη του κτήματος. Στην μπροστά σειρά, έβαλα όμορφες πέτρες και πίσω έβαλα πετραδάκια από κοσκινισμένο χώμα και κομμάτια από μπάζα. Μιας και θα ρίξω τσιμεντένιο σενάζι δεν χρειάζεται η μάντρα να έχει μόνο καλές πέτρες. Με αυτό τον τρόπο κάνω οικονομία σε πέτρες και αξιοποιώ τα μπάζα που υπάρχουν τριγύρω. Νομίζω οτι με άλλη μια μέρα δουλειάς θα είμαι έτοιμος να καλουπώσω και να αρχίσω να προετοιμάζω τα ξύλα.

Χτίσιμο ξερολιθιάς με πέτρες και μπάζα.
Μετά από μια εβδομάδα σκληρής δουλειάς και ανακατέματος τσιμέντου, προχώρησε αρκετά η μάντρα.

Αρχικά κατασκεύασα επιφάνειες για το καλούπωμα με κομμάτια ραμποτέ ξύλου από παρκέ (μου τα είχε δώσει ο φίλος μου ο Κινέζος). Το οτι είχαν το ίδιο πλάτος με βοήθησε να βλέπω τα αλφάδια που εύκολα. Μιας και δεν είχα ατσαλόκαρφα, χρησιμοποίησα βίδες για να κάνω τη δουλειά.

Το πρώτο κομμάτι του καλουπιού.
Μόλις μπήκε το καλούπι, έριξα μέσα μπάζα και πέτρες και το γέμισα μέχρι τη μέση με λάσπη (περισσότερη άμμος - λιγότερο τσιμέντο - αρκετό νερό). Μετά έριξα χαλίκι και άφησα περίπου 5 εκατοστά για να ρίξω μπετό.

Το δεύτερο κομμάτι του καλουπιού.
Την επόμενη μέρα έριξα το μπετό στο πρώτο καλούπι και τοποθέτησα το επόμενο κομμάτι. Η διαδικασία ήταν η ίδια. Πρώτα καλούπι μετά μπάζα, μετά λάσπη, μετά χαλίκι και μικρά κομμάτια μπάζα και τέλος μπετό. Το μπετό στην κορυφή θα βολέψει επειδή θέλω να βιδώσω σιδερένιες βάσεις για τις κολώνες της κρεβατίνας πάνω του και θα είναι αρκετά σκληρό ώστε να αντέξει.

Το τελευταίο κομμάτι του καλουπιού.
Όταν στέγνωσε το δεύτερο κομμάτι, καλούπωσα και την υπόλοιπη μάντρα και με τη βοήθεια των γονιών μου, φτιάξαμε τη λάσπη και το ρίξαμε. Για όλη τη δουλειά χρησιμοποίησα 4 σακιά μαύρο τσιμέντο των 25 κιλών και έφτιαξα περίπου 12 καροτσάκια χαρμάνι. Στα σημεία που το καλούπι άφηνε μεγάλα κενά από τη μάντρα, βάλαμε καμμάτια χαρτί από τις σακούλες του τσιμέντου για να κρατήσουν το χαρμάνι μέσα και να μήν αδειάζει. Μόλις ξεκαλουπώθηκε έφτιαξα ένα καροτσάκι μπετό και διόρθωσα με το χέρι τις τρύπες και τα τελειώματα.

Το σενάζι της μάντρας τελειωμένο.
Η μάντρα πρίν το σενάζι.
Η επόμενη εργασία θα είναι το λάσπωμα της μάντρας από μπροστά και το σοβάντισμα της με ασβέστη και άμμο.


Σχόλια